ŞANLIURFA’DA NE YENİR?
Kebabın, ciğerin ve çiğ köftenin ana vatanı Şanlıurfa’da yenebilecek epey lezzet var. Şehrin mutfağı tıpkı kültürü gibi zengin…
CİĞERCİ AZİZ USTA
Şanlıurfa çarşı içerisinde buraların en meşhur ciğercisi Aziz ustayı bulmadan dönmeyin. Mekan oldukça salaş, hatta pek hijyenik de sayılmayabilir. Çarşı ortasında atılmış birkaç küçük masa ve tabureler var, masaların her birinde bir sepet dolusu soğan… Oturduğunuz gibi ağır bir soğan kokusuna maruz kalıyorsunuz. Ortaya soğan, közlenmiş biber, nane ve maydanoz getiriyorlar. Lavaş üzerine ciğer ve açık ayran deneyebilirsin. Ayranı da bakır kaplarda servis ediyorlar.
GÜMRÜK HAN
Ciğerci Aziz’i takip eden yolun sağında meşhur Gümrük Han var. Burası büyük bir han avlusu, içerisinde onlarca masa var. Birkaç işletme kendisine ayrılan masalarda çay kahve satışı yapıyor. Menengiç ve mırra tadına mutlaka bak. Menengiç öncesi mırrayı, kulpsuz fincanlarda elindeki bakır kaptan birer yudum olacak şekilde servis ediyorlar. Siz tamam diyene kadar tekrar dolduruyorlar. Epey sert bir kahve. Menengiç ise üzerinde fıstık serpilmiş büyük bir fincanda ikram ediliyor.
MİROĞLU KADAYIF&DONDURMA
Buraya özgü tatlılardan olan şıllık, şerbetli ve fındıklı bir hamur tatlısı. Billuriye ise fıstıklı ve diğerine göre daha iyiydi. Şanlıurfa’ya kadar gelip meşhur tatlılarını denemek istersen, gelinebilir bir mekan.
Bunların dışında Çulcuoğlu, Dedecan, Altın restoran gibi yerlere de bir şans verebilirsin. Ya da Roma Hamamını, Urfa Kent Müzesini, Mutfak Müzesini, İbrahim Tatlıses Müzik Müzesini, Selahaddin Eyyübi Cami’ni (Aziz Johannes Prodromos Addai Kilisesi) ve Harran’ı da listeye ekleyebilirsin.
ŞANLIURFA’DA SIRA GECESİ İÇİN NEREYE GİDİLİR?
Urfa’da sıra gecesine katılmadan olmaz. Cevahir Han, Gülizar Konuk Evi ve Çardaklı Köşk en çok sevilen mekanlardan. Bu mekanlar elbette turistik geceler düzenliyor, gerçek bir Urfa’lı gibi gece geçirmek için esnaftan, gezerken tanıştığın insanlardan da fikir alabilirsin.
Leave a reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.