Şanlıurfa Gezilecek Yerler

0
147
Şanlıurfa gezilecek yerler

URFA KALESİ

M.Ö 2000 yılında yapıldığı tahmin edilen Urfa Kalesi’ni şehir merkezi ve özellikle Balıkgöl çevresinden rahatlıkla görebilirsin. Kaleye baktığında ilk dikkatini çekecek olan iki taş sütunun, İbrâhim aleyhisselâmın ateşe atılmasında mancınık olarak kullanıldığı rivayet edilir. Şimdilerde kapalı olan kaleye çıkamasak da çevresinde aynı manzarayı görebileceğin çeşitli çay bahçeleri hizmet veriyor.

HALİL-ÜR RAHMAN MEDRESESİ

Kalenin eteklerinde Şanlıurfa’yı bir inanç merkezi haline getiren pek çok yapıyı bir arada göreceksin. Musevi, Hristiyan ve Müslümanlar için büyük önem taşıyan İbrahim Peygamber’in burada doğmuş olması; birçok peygamberin bu topraklarda yaşaması Şanlıurfa’ya Peygamberler Şehri denilmesine sebep olmuş. Göbeklitepe, Harran ve Soğmatar’daki tapınaklar da şehir merkezindeki yapılarla birlikte buranın neden inançlar diyarı olarak anıldığını anlatır nitelikte.

Halil-ür Rahman Medresesi, oldukça büyük ve her daim epey kalabalık. Döşeme Cami olarak da bilinen bu yer, Urfa’da ve çevre illerin çoğunda görebileceğimiz gibi kiliseden camiye çevrilmiş. Cami, avlu ve çevresini kaplayan medrese yapısı mimari olarak incelenmeye değer. Yapılardan birisinde Peygamber efendimizin Sakal-ı Şerif’i ziyarete sunuluyor. Bir diğer yapıda ise İbrahim Peygamber’in doğduğuna inanılan mağara var. Kadınlara ayrılan bölüm küçük bölümde namaz kılınabilir. Çıkarkan içerideki şifasına inanılan çeşmeden bir şişe su da alabilirsin.

AYN ZELİHA GÖLÜ

Halil-ür Rahman Camii’si gezip ağaçlı büyük bir bahçede yürüyerek az ilerideki Ayn Zeliha Gölü‘ne geçebilirsin. Gölün çevresi tamamen çay bahçeleri ile donatılmış, yorulursan burada bir içecek molası verebilirsin. 150 metrekarelik gölün içerisinde birkaç tane kayık bulunuyor, dileyen misafirler bunlarla gölün üzerinde kısa bir gezintiye çıkabilir.

Nemrut Kralı’nın kızı Zeliha’nın göz yaşlarından bu gölün meydana geldiği rivayet edilir. Hz İbrahim ateşe atılacağı zaman, Zeliha’nın İbrahim’in dinine inanması üzerine babası tarafından ateşe atıldığına ve bu gölün bulunduğu yerde yandığına, gölün onun ölümüyle oluştuğuna inanılıyor. Bu sebeple gölün içerisindeki balıkları avlamak, yemek vs. günah olarak kabul ediliyor.

BALIKLIGÖL

Ayn Zeliha Gölü’nü geçip yürümeye devam ederek Balıklıgöl’e ulaşacaksın. Rivayete göre Nemrut Kralı tarafından inancı sebebiyle Urfa Kalesi’nin bulunduğu yerden ateşe atılan Hz. İbrahim’in düştüğü yerde bu göl ve balıklar oluşur. Burası hafta içi ya da sonu fark etmeksizin çok kalabalık oluyor. Belki öğleden önce gidilirse daha rahat gezilebilir. 150 metre uzunluğundaki, 30 metre genişliğindeki Balıklıgöl’ün içerisinde yüzlerce balık var. Etraftaki satıcılardan yem alarak balıkları besleyebilirsin. İnanç değeri sebebiyle bu göldeki balıkları da avlamak, yemek doğru kabul edilmiyor.

RIZVANİYE CAMİİ

Rızvaniye Cami ve Medresesi hemen Balıklıgöl ile bitişik. Zaten çoğu Balıklıgöl fotoğrafının mutlaka bir yanında Rızvaniye Camii’yi görmüşsündür. Burası 1700’lü yıllarda Osmanlı Devleti’nin Rakka Valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yaptırılmış. Yapının ahşap giriş kapısı, hiç çivi kullanılmadan kakma tekniği kullanılarak tamamlanmış. Avlusu ve medrese ise U şeklinde bir yapı meydana getirmiş. Balıklıgöl’e kadar gelmişken bu güzel yapıyı görmeden yola devam edeyim deme…

ŞANLIURFA ULU CAMİİ

Çarşıda gezilecek yerleri bitirdikten sonra yürüyerek Ulu Camii‘ye geçebilirsin. Divanyolu Caddesi’nde bulunan cami, çoğu örneği gibi kilise üzerine inşa edilmiş. Minaresinden ve genel mimari yapısından bunu kolaylıkla anlayabilirsin. Caminin minaresi, Cumhuriyet döneminde saat takılarak saat kulesine çevrilmiş.

FIRFIRLI CAMİİ ( 12 HAVARİLER KİLİSESİ)

Merkezden uzakta olan bu camiye yürüyerek gidip Urfa’nın bambaşka bir yüzünü görebilirsin. Fırfırlı Cami’ye girmeden daha, eski Urfa evlerinin bulunduğu mahallesi, kapılarda oynayan çocukları, hangi yılda olduğunuzu unutturacak sokakları ile Urfa’da iyi ki gitmişiz dediğiniz yerlerden biri olabilir. (Toplu taşıma buraya gitse de epey seyrek seferler var. Gündüz güzel ama gece tehlikeli olabilir. Rotanı buna göre oluşturmalısın.)

Doğu’daki çoğu cami gibi Fırfırlı da 12 Havariler Kilisesi’nden dönüştürülmüş bir cami… Bahçesine girdiğiniz anda zaten karşınızda duran yapıdan, buranın sıradan bir cami olmadığını anlıyorsunuz. Hristiyanlar için özellikle büyük önem taşıyan Varak Haç’ın, Van’dan buraya gönderildiği söyleniyor, ne kadar doğru bilinmez. Caminin kapısı sizi karşılayan girişin tam tersi yönde, kafanız karışmasın. Caminin içerisine sadece namaz saatlerinde girilebiliyor. Siz yine de şansınızı denemekten vazgeçmeyin.

Leave a reply