Uyumak İçin Ne Yapılır? Bu Adımları İzleyin

0
246
uyumak için ne yapılır

Uyku, insanın hem beden hem de ruh sağlığı için çok önemlidir. Yeterli şekilde uyumayan insanlarda çeşitli olumsuz durumlar görülür, yaşamı kötü etkiler. Bu nedenle konu üzerinde hassasiyetle durulmalıdır. Uykuya dalmakta sorun yaşayanlara özel; uyumak için ne yapılır, uyumak neden önemlidir, uyumazsak ne olur gibi soruların yanıtlarını araştırdık.

Uyumak Neden Bu Kadar Önemli?

Zihinsel fonksiyonların yenilendiği, bedensel olarak dinlenmenin sağlandığı dönemlere uyku denilir. Beden ve ruh sağlığı için oldukça önemlidir. İnsanın ne kadar ve ne zaman uyuyacağı, tamamen biyolojik saati ile ilişkilidir.

Şahsın gözleri aracılığı ile algıladığı ışık, beyindeki ilgili yere ulaşır. Buradaki merkez, ışığın artık gece mi gündüz mü olmasına bakarak uykuyu getiren ya da uyanık kalmayı sağlayan hormonları salgılar. Yani kişinin 24 saatlik döngü içerisinde uykuya yatkın olduğu ya da çok istese bile uyuyamayacağı dönemler olur.

Eğer yeteri kadar uyursak; kendimizi fiziksel olarak çok daha iyi hissederiz. Kaliteli bir uyku sizin günü daha canlı ve dinamik geçirmenizi sağlar. Sosyal hayatınızı olumlu yönde etkiler, verimliliğinizi artırır.

Uykusuz Kalırsak Ne olur?

Günümüzde birçok sağlık problemi kadar insanları canından bezdiren bir konu varsa, o da uykusuzluktur. İnsanların hayatını olumsuz etkileyen, ruhsal ve bedensel olarak çöküş yaşamasını sağlayan uykusuzluk; harekete geçilmediği taktirde büyük bir problem olarak karşımıza çıkar.

Uykusuzluğun nedenlerine gelecek olursak… Duygu değişiklikleri, depresyon, alkol ve zararlı maddelerin kullanımı, uykuya geçmeden önce yeme içme, saatinde uykuya hazırlanmamak, kahve ve çay tüketmek, yatakta telefon-TV gibi etmenlerle ilgilenmek uykusuzluk probleminin başlıca etmenlerindendir.

Uykusuzluk problemi 3 gruba ayrılır. Bireyin uyku problemi bir haftadan uzun sürmediyse akut veya geçici diyebiliriz. Süre bir hafta-üç ay arasında devam ettiyse subakut olarak adlandırılır. Üç aydan fazla süren uykusuzluklar için kronik insomni denilir.

Uykusuzluk; kalp sağlığından bağışıklık sistemine, kan şekerinden beyin fonksiyonlarına kadar birçok alanda sorun yaşatabilir. Uykusuz kalan insanların metabolizması daha yavaş çalışır, uyuyamadığı her saniye daha çok yemek yer böylece kilo kazanımı artar. Mutsuzluk ve depresif ruh hali hissedilir şekilde artar.

Yapılan araştırmalar, gün içerisinde 5 saatten az uyuyan insanlarda iç organ yağlanması, hipertansiyon vb. hastalıkların görüldüğünü ortaya koymuştur. Yine aynı çalışma bu kişilerin insülin direnci ve diyabet riski ile karşı karşıya olduğunu söylemektedir.

uyku sorunu

Uyumak İçin Ne Yapılır? İşte Bu Adımları Takip Edin!

Öncelikle uykusuzluğun ana kökenine inilmelidir. Eğer doktor kontrolünde bu konuya yaklaşırsanız sağlığınız için daha iyi olur. İlaç veya tedavi ile halledilebilecek bir problem yaşıyor olabilirsiniz. Ancak yaşam koşullarının ve uykuya hazırlanma sürecinin düzeltilmesi ise sorun, bunu sayacağımız adımları takip ederek de tek başınıza halledebilirsiniz:

  • Uykuya geçmeden en az birkaç saat önce yeme içmeyi sonlandırmalısınız. Çay ve kahve gibi uykuyu dağıtacak içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Biyolojik olarak uyumanız gereken saati size bedeniniz söyleyecektir. Bu saatleri geçirmemeye özen göstermeli, uykuya dalmak için gerekli ortamı kendinize yaratmalısınız.
  • TV karşısında keyif yapmak size o an güzel gelebilir ama ekran karşısında, koltuk üzerinde uyuyacağınız uyku kaliteli olmayacak size de hiçbir fayda sağlamayacaktır.
  • Güzel bir şekilde uykuya geçmek için odanızın sıcaklığı ortalama 21 derece olmalıdır.
  • Cep telefonu, bilgisayar, TV gibi uyarıcı eşyalardan uykuya geçmeden belli bir süre önce vedalaşın. Yatak odanıza mümkünse bu cihazları sokmayın.
  • Psikolojik olarak bir korkunuz yoksa uyuyacağınız odanın tamamen karanlık olmasına dikkat edin.
  • Gün içerisinde spor veya çeşitli egzersizler yapmanız da uyumanızı kolaylaştırabilir.

Leave a reply