Meditasyon Nasıl Yapılır?

0
179
meditasyon nasıl yapılır

Günlük hayat içerisindeki koşuşturmacalar, ruhsal bunalımlar yaşayan insanlar içsel huzuru yakalayabilmek için meditasyondan yardım alabilir. Zihinsel odaklanma ile kişilerin odaklanıp meditasyon yapması, farkındalık sağlaması bir rahatlık verir. Bu nedenle meditasyon nasıl yapılır, bu kelime hayatımıza nereden girmiştir gibi soruların cevaplarını bilmekte fayda var.

 

NEDİR BU MEDİTASYON?

Türk Dil Kurumu’nun “dalınç” olarak adlandırdığı meditasyon, aslında Latince “meditatio” kelimesinden geliyor. Derin düşünceler olarak nitelendirebileceğimiz meditasyon kelimesi, özellikle son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde pek çok yerden ya da kişiden duyduğumuz meditasyonu, bilinç ve farkındalık sahibi olmakla iç huzuru sağlamak olarak açıklayabiliriz.

Teknikleri çeşitlilik gösterse de esasında meditasyon çok eskiden beri dini ritüellerden ilham alınarak ortaya konmuştur. Zaman içerisinde de geliştirilmiş, farklı kesimlerce bazı revizelere uğramıştır.

meditasyon taşları

MEDİTASYON TÜRLERİ

Dünyanın her yerinde farklı kültür ve ırklara sahip insanlar için çeşitli meditasyon türleri bulunur. Mantıken de bakılacak olursa meditasyon biçimleri coğrafi özelliklere, sosyokültürel detaylara, inançlara, düşünce yapılarına, maddi durumlara göre değişiklik gösterir. İnsanlar hem içsel bir huzur bütünlüğü sağlamak hem de tedavi amaçlı olarak meditasyon yapabilirler. Böylelikle farklı bakış açıları, düşünsel yetiler kazanmak mümkün olabilir. Sakinleşmek ve dingin bir ruh haline yaklaşım sağlanabilir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi meditasyon dünyanın her noktasında farklı bir şekilde karşımıza çıkabilir. Bu konudaki öğretiler Doğu ve Batı kültürlerinde, Uzak Doğu’da ya da Afrika kıtasında farklı yorumlanmıştır. Ufuk açmak için her insanın düzeyine göre uygulanacak metot onlarca çeşitliliğe sahiptir. Sakince ve sessizce oturarak, konuşarak, müzikle ya da fiziksel hareketlerle yapılan meditasyonları tek tek inceleyelim.

meditasyon yapan keşiş

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Farkındalık Meditasyonu: Tüm dikkati nefesinize verdiğiniz bir tekniktir. Sakince nefes alıp vererek şefkatle kendi içine dönüyorsun. Dikkatine gelenlere alan açıp gözlem yapıyor sonra yine odağını alıp verdiğin nefesine çeviriyorsun. Bu anlarda hangi düşünceler geçiyor zihninden, seni ne rahatsız hissettiriyor… Bunların arasından geçip giderken seni andan uzaklaştıran her detayın farkına varacaksın. Strese, anksiyeteye, depresyon gibi durumlara ya da odaklanma problemlerinde bu tekniği kullanabilirsiniz.

Mantra Meditasyonu: Bu teknikte bir mantraya odaklanmanız gerekiyor. Kelimelerden ya da titreşimlerden yararlanarak birey yüksek bilincine erişebilir. Kendine uygun, seni daha iyi hissettirecek bir mantra belirleyebilir veya sadece “mutluyum”, “huzurluyum” kelimelerini tekrarlayarak meditasyon yapabilirsiniz.

Hareket Meditasyonu: Hareketsiz meditasyonlarda kişi bedenindeki farklı davranışlara odaklanmaktan bilinç çalışması yapamayabilir. Pek çok insanın da dediği gibi yürüyüş de en iyi meditasyonlardan birisidir. Attığınız adımın, bastığınız yerin farkına vararak nefesle birlikte yürüyüş meditasyonu yapabilirsiniz. Yoga da bu tekniğe dahil olabilir.

Görselleme Meditasyonu: Bu teknikte hayalinizi, niyetinizi, kafanızın içindeki düşünceyi görselleştiriyorsunuz. Kokusundan dokusuna, tadından hissine hatta sesine kadar her noktayı en ince ayrıntısına kadar düşünmelisiniz.

Beden Tarama Meditasyonu: Tepeden tırnağa bütün bedeninizin farkına varmak, bu sırada duygusal ve düşünsel tüm detayları hissedebiliyor olmak bu tekniğin bir parçası. Sonucunda ise bedeninizdeki gerginliği tamamen serbest bırakmak hedeflenir. Bu tür, stres kaynaklı kas ağrıları için, diş sıkanlar için şifa kaynağı olabilir.

Bakışlarını Bir Cisme Odaklama Meditasyonu: Bir eşyaya, sizi iyi hissettiren bir yere veya mum ışığına bakarak odak noktanızı belirleyin. Sonra buraya baktıkça göz hareketlerinizin farkına varırken bulacaksınız kendisiniz. Gözleriniz bir süre sonra kapanabilir de. Uykusuzluk için denenebilecek bu türe zihin, dikkat ve konsantrasyon ile odaklanma ön planda.

meditasyon yapan kadın

MEDİTASYON YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Meditasyon nasıl yapılır göz attık şimdi ise dikkat edilmesi gerekenlere bakalım. Meditasyon öncesi niyetinizi şifa bulmaya yönlendirin. Sonrasında ruhunuz dinginleşmeden önce fiziksel olarak rahatlamaya özen gösterin. Çok aç ya da tok olmamaya, ılık bir duş almaya, rahat kıyafetler giymeye önem verin. Size iyi gelecekse mum ya da tütsü yakın. Telefon, televizyon ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin sizi rahatsız etmesini engelleyin. Doğru bir şekilde nefes alıp verdiğinizden emin olun.

Meditasyona başlamadan önce ise oturacağınız noktanın sizin için en rahat yer olduğundan emin olun. Sandalyede oturacaksanız ayaklarınız yere tam ve sağlam basmalı. Başladığınızda ise tüm duygu düşüncelerden kaçınmalı, odaklanmak istediğiniz noktaya eğilmelisiniz. Duygular sizi sürekli bölüyorsa bir mantra tekrarlayarak odaklanmaya çalışabilirsiniz. Bu anlarda sessizliği tercih edebileceğiniz gibi sakin bir müzik de size eşlik edebilir. Yapacağınız meditasyonun süresi tamamen size bağlıdır. Kimisi on dakika yapar kimisi de bir saat… 

Leave a reply