Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Keyif Yapayım Derken Kurban Olmayın!

0
185
güneş yanığına ne iyi gelir

Tatilin, denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarmak dikkatsizlikler sonucunda tatsız da bitebilir. Dikkat etmezseniz özellikle hassas cilt sahipleri güneş yanığı olabilir. Hayatınızın en keyifli döneminde ağzınızın tadı kaçmasın diye bu dosyayı açtık ve güneş yanığına ne iyi gelir gibi sorulara cevap aradık.

Güneş Yanığı Nedir?

Cildin güneşin zararlı ışınlarına, yani ultraviyole ışınına çok fazla maruz kalması nedeniyle güneş yanığı oluşur. Bir tür geçici iltihaplanma da denilebilir. Güneş yanığı, vücudunuzun hangi bölgesinde olduysa o kısımda ağrı, aşırı ısınma ve kızarıklık meydana gelir. Yanığın ciddiyetine göre hastanede ya da evde bakımlarla bu durum düzeltilebilir. Ancak belirtilerin tamamen geçmesi günler hatta haftalar alabilir.

Fazladan güneşin zararlı ışınlarını alıp güneş yanığı olmak ve bunun tekrarlanmasına göz yummak, ileri yaşlarda cilt kanseri türlerine de davetiye çıkarır.

Güneş Yanığı Neden Olur?

Ultraviyole kısaca UV olarak bilinen güneş ışığa haddinden fazla maruz kalmak, güneş yanığı olmanıza neden olur. Cildin dış tabasına ten rengini veren melanin, UV ışığını görünce kendini korumaya alır. Fazla melanin ise ten renginin koyulaşıp bronz olmasını sağlar. Devamında alınan daha fazla ışın ise ciltte yanık olmasının önünü açar.

Bilinenin aksike güneş yanığı sadece yazın, güneşin en kızgın olduğu günlerde meydana gelmez. Çok kuru soğuğun olduğu yerlerde de yanık olabilirsiniz. Kar, su, kum gibi çok açık ve parlak yüzeyler de ciltte yanık oluşturan UV ışınlarını yansıtma özelliğine sahiptir.

Ayrıca çok açık tenli ve hassas ciltli insanlarda melanin seviyeleri düşük olduğu için bu bireyler, çok daha kolay bir şekilde güneş yanığı olur. Islak ciltlerin yanma olasılığı daha fazla olduğu için cildi ıslatmak, yüzmek güneş yanığı riskini artırır.

güneş yanığı

Güneş Yanığını Önlemenin Yolları

Öncelikle sabah 10’dan akşam 16’ya kadar güneş ışığına direkt olarak maruz kalmamak gereklidir. Bronzlaşmış olmanız da güneş yanığını engellemez, bu sebeple gölge alanlarda vakit geçirmek önemlidir.

Bunların dışında cilt yapınıza ve hassasiyetinize göre güneş koruma kremi kullanmalısınız. Bunun için 15, 30, 50 faktörlerden birini seçebilirsiniz. Suya dayanıklı olmasına özen gösterin. Yanı sıra güneş koruyucu dudak balsamı da edinebilirsiniz. Bu kremleri güneşe çıkmadan 15 dakika kadar önce sürmeli ve yaklaşık 2 saatte bir de yenilemelisiniz.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Bulantı, kusma, baş ağrısı, ateş, titreme ve boyun tutulması belirtileri ile baş gösteren güneş yanığına iyi gelecek yöntemler mevcut.

  • Öncelikle yanığın şiddetine göre ilk olarak bir doktora başvurmalısınız. Hastanede tedavi gerektirecek kadar bir durum yoksa, evde bakım önerilerini de uygulayabilirsiniz.
  • Bir uzmana danışarak ağrı kesici alabilirsiniz.
  • Aynı şekilde ağrı ve yanıklar için önerilen jel veya merhemlerden de sürebilirsiniz.
  • Ayrıca cilt yenileyici özelliği ile bilinen aloe vera bitkisi bulabilirseniz cildinize uygulayabilirsiniz.
  • Ya da aloe vera içerikli ürünlere de bir şans verebilirsiniz.
  • Yanık olan yeri soğuk tutmak önemlidir.
  • Soğuk duş alabilir, o bölgelere soğuk suyla ıslatılmış havlu koyabilirsiniz.

Deride meydana gelen kabarcıklar asla patlatılmamalıdır. Ayrıca açılan kısımları mikrop kapmaması için kapatmak önemlidir. Kuruyan yerleri de nemlendirmeyi unutmayın, bol bol da su için.

 

Uyarı: Bu bilgiler sadece bilgi amaçlıdır, doktor tavsiyesi yerine geçmez. 

 

Leave a reply