BAYAZHAN / GAZİANTEP KENT MÜZESİ
Şehrin en merkezi noktalarından birinde harika bir yapı ile karşılaşacaksınız, işte orası BAYAZHAN. Çok eskiden bir tütün tüccarı tarafından yaptırılan bina bugün farklı amaçlar için kullanılıyor. İçerisinde restoran,pub tarzı birkaç mekan var. Hepsinin de avluda masaları bulunuyor. Binanın üst katında ise Gaziantep Kent Müzesi yer alıyor. Müze öğrenciye ücretsiz, yoksa 2 TL rica ediyorlar. Küçük küçük onlarca oda var müzede. Her birinde yazı, manken, eşya vb. çeşitli yöntemlerle şehre özgü bir zanaat anlatılmış. Gaziantep’i gerçekten tanımak isteyenler, misafirlerine tanıtmak isteyenler için doğru adres diyebilirim. Bunun yanı sıra şehrin mutfağı, sanatı, sporu, nüfusu, gezilecek noktaları gibi geniş bir yelpazede tadında bilgilendirmeler edinebilirsiniz.
GAZİANTEP’İN TARİHİ CAMİLERİ
Eski şehirde sokak sokak gezerken adım başı cami göreceksiniz. Camilerin hepsi taştan yapılma, iç mekanda işleme vb. detaylar bulunmuyor. Buradan sakındıkları bütün işçiliği minarelere akıtmışlar. Her minare, başımızı çevirip uzun uzun incelememize sebep oldu. Arap mimarisinin etkilerinin görüldüğü minarelerin kimisinde çiniler kullanılmış kimisinde taş nakış gibi işlenmiş. Ömeriye Cami, Ali Nacar Cami, Tahtani (Tahtalı) Cami, Şirvani (İki Şerefeli) Cami, Kurtuluş Cami görülmesi gereken noktalardan. Özellikle Kurtuluş Cami, eskiden kilise ve cezaevi olarak kullanıldığı için farklı bir mimari yapıya sahip.
ZEUGMA MÜZESİ
Zeugma, hepimizin gurur duyması gereken bir müze. Müzekartın geçtiği Zeugma Müzesi eski tekel fabrikası arazisi üzerine kurulmuş, oldukça büyük bir alana yayılmış. Zeugma Antik Kenti’nden getirilen mozaikler, Gaziantep ve çevresinde yapılan kazılarda ele geçen Doğu Roma Dönemi’ne ait kiliselerin taban mozaikleri ve konferans salonları olarak üç bölüme ayrılmış. Mozaiklerin hepsi uzun uzun izlenesi, üzerine düşünülesi parçalar. Rehberden dinlemek eminim çok daha anlam katacaktır gezinize.
Gelelim meşhur Çingene Kızı’mıza… Eseri karanlık ayrı bir odada muhafaza ediyorlar. Heyecanla girdiğiniz odada büyük bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Eser, fotoğraflardan anlaşılanın aksine oldukça küçük. Siz bilin de şok geçirmeyin. İlk birkaç dakikadan sonra esere bayılacaksın. Mona Lisa ile benzetilmesi çok normal, gözleri nereden bakarsanız bakın üzerinizde… Mozaiğin hikayesi ise şöyle; Mainad Villası’nın yemek odasının taban mozaiği olarak bulunuyor. Saçı, küpeleri, görünüşü sebebiyle Çingene Kızı diye adlandırıyor arkeoglar ve öyle de kalıyor. Asıl olarak Dionysos şenliklerinde bulunan ve onun müritlerinden olan bir “ Mainad” olduğu rivayet ediliyor. Kısaca; görülmesi gereken bir eser, ziyaret edilmesi gereken bir müze.
Gaziantep’te gezecek yer de yiyecek yemek de bitmez. Votanik Park, Yesemek Açık Hava Müzesi vaktiniz varsa uğrayabileceğiniz noktalardan olmalı. Gaziantep’te ne yenir sorusunun cevabı ise o kadar uzun ki ayrı bir yazıyı hak ediyor.