Duygularımıza Tercüman Oluyor! İşte Emojilerin Tarihçesi ve Anlamı

0
268
maskeli emoji

Mesajlaşırken, mailleşirken en sık başvurduğumuz unsurlardan birisi de emojiler oldu. Hayatımıza girdikten sonra bir daha çıkmamaya yemin eden emojiler, her duygumuza tercüman olmakla kalmıyor mesajlarınızı da sevimli bir hale büründürüyor. Peki emojiler hayatımıza nasıl girdi? Emojilerin anlamı nedir?

emojilerin anlamı

İlk Emoji Hayatımıza Nasıl Girdi?

Önce emojinin ne demek olduğunu açıklayarak başlayalım. Dijital ortamlardaki mesaj, mail, not vb. her noktada metni zenginleştirmek ve duyguları pekiştirmek için kullanılan resimlere emoji denilir.

2015 senesinde Oxford Üniversitesi tarafından yılın sözcüğü seçilen emoji, aslen Japonca’ya dayanır. Japonca resim anlamına gelen “e” ile karakter anlamına gelen “moji”nin birleşiminden oluşur. İlk emoji, 1998-1999 yıllarında Japonya’da çalışan bir internet platformu çalışanı olan Kurita tarafından yapılmıştır. Piksel emojilerin yapılma amacı, elektronik mesajlaşmalarda iletişim kolaylaşması olarak belirlenmiştir. Kurita ilk 180 emojisini insanları ve onların davranışlarını gözlemleyerek ortaya çıkarmıştır.

Bunlar 1998’de web ortamında yayınlandı ve dünyanın ilk grafik yüz ifadeleri olarak tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı. Emojiler 2011 yılından itibaren Apple cihazlarında, 2012 itibari ile de tüm Android modellerinde kullanılmaya başlandı. Her geçen gün emojiler güncellenmekte, yeni tasarımlar eklenmektedir.

bok emojisi

Ne Ararsan Emojisi de Var…

Hemen hemen aklınıza gelebilecek her şeyin bir emojisi olma ihtimali epey yüksek. Emojilerin içerisinde farklı hisleri yansıtan yüzler, kalpler, yer yön işaretleri, yemekler, objeler, spor ve seyahate ilişkin detaylar, hayvanlar, araçlar, bayraklar, parmak işaretleri ve aklınıza gelebilecek pek çok unsurun minyatürü bulunur. Ayrıca insan yüzlerinin bulunduğu emojilerde eşitliğe dikkat çekmek için farklı farklı ten renklerine yer verildi.

mumlu emoji

Hangi Ülke En Çok Hangi Emojiyi Kullanıyor? Emojilerin Anlamı…

Yazarken bir yandan da görüntülü bir şekilde duygularınızı ifade etmek için kullandığınız emojiler kimi zaman da hiçbir şey yazmadan sözlerinize tercüman oluyor. Şaşkınlığınızı, sevincinizi, kızgınlığınızı ya da o an canınızın çektiği bir şeyi tek emoji ile karşı tarafa anlatabilme kolaylığına sahip olabiliyoruz. Tüm dünya ülkelerinde emojiler artık hayatın vazgeçilmez bir gerçeği. Kimi markalar bunun değerini o kadar iyi anlıyor ki reklam çalışmalarında bile emojilere yer veriyor.

emojilerin anlamı

Emojiler elbette bölgeye ve ülkeye göre kültürel farklılıklar taşıyabiliyor. Mesela Fransa’da kullanılan emojilerin çoğu kalp içeriyor. Kanada ve çevresinde ise bıçaklı ve silahlı emojiler ön plana çıkıyor. Avusturya’da alkolle ilişkili emojiler sıklıkla karşımıza çıkarken Türkiye’de ise daha çok onaylama emojisi ve gülümseyen yüzler kullanılıyor.

Öte yandan yapılan analizler, kadınların erkeklere oranla emoji kullanımına daha çok yer verdiğini gösteriyor. Bu tatlı gifleri en çok kullanan yaş aralığı ise 25-29 olarak belirlenmiş.

En Popüler Emoji Anlamları

? En çok kullanılan gülen güze emojisi ile başlayalım. Mutluluğu ve memnuniyeti ifade eder.

? İki eli yukarı doğru birbirine bastırılmış emoji minnetin ve teşekkürün karşılığı olarak kullanılır.

? Gözlerinde kalpler bulunan emoji ise insanın içindeki sevinci, tutkuyu ve coşkuyu bildirir.

? Alev emojisi ile bir kişiye ya da duruma olan hayranlığınızı belirtebilirsiniz.

? Gülen ama aynı zamanda gözlerinden yaşlar akan bu emoji, çok gülmekten ve eğlenmekten dolayı oluşan durumu ifade eder.

? Tek eli yumruk yapıp baş parmağın havaya doğru kaldırılması emojisi ile onay bildirilir. Aferin ve “Sana katılıyorum” demek de sayılır.

? Emojiler arasındaki en popüler üçlemelerden birisi maymunlardır. Görmeyen, duymayan ve utanan maymun emojileri sık sık kullanılır.

Leave a reply