CRP Nedir?
Tam açılımı C-reaktif protein olan CRP, insan kanında ölçülebilen bir protein molekülüdür. Bugün sizlere sıkça karşımıza çıkan CRP’nin ne olduğunu, fazlalılığında ya da eksikliğinde neler olabileceğini anlatacağız.
İnsan bedeni, dünyadaki en büyük mucizedir. Her bir organın, hücrenin kendi arasında bir düzeni, tamamlayıcı bir özelliği bulunmaktadır. Bedenimiz, yüzde yüzünü oluşturan tüm molekülleri tanır, bununla birlikte dışarıdan gelecek tüm yabancı maddelere karşı da tepkili bir duvar örer. Bütün programı bunun üzerine kuruludur. Bu karşılığın sonucu, iltihap oluşabilir ve yabancı maddenin bedenden atılması sağlanır.
CRP NE İŞE YARAR?
Kanımızda bulunan ve ölçülebilen protein molekülü CRP de bu iltihabi reaksiyon sırasında mühim olan maddelerden birisidir. Ciddi fonksiyonları bulunur. Aç ya da tok olun fark etmez, vücudunuzdaki enfeksiyon oranını ölçebilen bir kan testidir. İstenilen her an bu değerlerinize baktırabilirsiniz.
Kandaki CRP oranı, birçok hastalığın belirlenmesinde önemli bir etmen olarak karşımıza çıkar. Örneğin bir iltihap durumunuz olduğunda hemen CRP değerleriniz yükselir. Burada hekim kan testi ile durumu kontrol alır. Ancak test sonucunda oranın neden kaynaklandığı cevabı verilmez. Eğer CRP değeriniz yüksekse, doktorun uygun gördüğü tedavi ilan 18-20 saat arasında normalleşme sağlanabilir. Ancak oran istenilen seviyeye düşmezse hastalık devam ediyor olmalıdır ve bu da tedavinin devam etmesi gerektiğini bize söyler.
C-REAKTİF PROTEİN DEĞERİNDEKİ ANORMALLİK HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?
CRP değerlerinizdeki anormallikler bazı hastalıklıları işaret eder. Bunlar bakteriyel enfeksiyon hastalıkları, kronik iltihabi durumlar, kanser türleri, inflamatuar hastalıklar olabilir. Ayrıca bu değerdeki problemler kalp krizi riskini ve damar iltihaplarını da beraberinde getirir. CRP aynı zamanda karaciğerde üretildiği için bu organla ilgili hastalıklar da ortaya çıkabilir. Veya karaciğerin fonksiyonunu olumsuz etkileyebilir.
CRP’NİN NORMAL DEĞERİ KAÇ OLMALIDIR?
Yetişkin bir bireyin CRP değeri normalde 0.5 mg/L’den az olmalıdır. Bu seviyenin üzerinde CRP’nin varsa kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, inme, obezite gibi rahatsızlara kapınız açık demektir. Burada mühim nokta CRP değerini aşağı indirmek değil, bu oranın neden yükseldiğini bulup sorunu kaynağından çözmeniz olacaktır.
Yüksek CRP; zatürre, menenjit, kal krizi, kemik rahatsızlıkları, eklem romatizması, yanık, organ ve doku hasarları, bazı kanser türleri, verem ve bağırsak hastalıklarının habercisi olabilir. Öte yandan doğum kontrol hapı kullanan kadınların kanlarındaki CRP seviyesinin yüksek olması olağan bir durumdur.
CRP’NİN YÜKSEK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Elbette bu sorunun en net ve doğru cevabı test sonucuna öğrenilir. Ancak ateş, kas ağrısı, bitkinlik, titreme, bulantı, iştahsızlık, uyku sorunları, kızarıklıklar CRP’nin yüksek olduğuna işaret eden bazı belirtilerdendir.
CRP DEĞERİ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Kandaki CRP değerini düşürmek için doktor kontrolü altında bazı yapabileceğiniz adımlar vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.
- Kilo vermek
- Sigaradan ve dumanından uzak durmak
- Alkol tüketmemek
- Probiyotiği hayatınıza sokmak
- Sağlık beslenmek ve egzersiz yapmak
- Yağlı besinlerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak
Leave a reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.