Gigi Mag

Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir?

cilt bakımı yapılan kadın

En değerli giysimiz olan cildi, hem içeriden hem dışarıdan iyi beslemek gerekiyor. Ancak ciltte çeşitli nedenlerden dolayı oluşan lekeler can sıkıcı bir hal alabiliyor. Bu nedenler cilt lekelerine ne iyi gelir dedik ve bu sorunun cevabı için bu dosyayı açtık. İşte cilt bakımında lekeleri gidermek için tüm detaylar.

Cildinizin herhangi bir noktasında meydana gelen deri izlerine leke deniliyor. Bu lekelet özellikle yüzünüzde ya da sıklıkla görülen bir yerinizde ise bu durum oldukça rahatsız edici bir hal alabiliyor. Lekeleri azaltmak ya da tamamen gidermek adına evde yapabileceğiniz bazı tarifler var. Ancak bunlardan daha da profesyonel bir adım atmak isterseniz uzman isimlerin cildiniz için önereceği medikal uygulamalara da bir şans verebilirsiniz.

Kaç Çeşit Cilt Lekesi Türü Var?

Birçok cilt lekesi türü zararsız olarak bilinir, sadece psikolojik olarak görünümü nedeniyle insanı rahatsız eder. Bazı cilt lekeleri ise sağlık açısından ciddi bir problemin haberi ya da sonucu olabilir.

Akneler: Vücuttaki fazla yağ üretiminden kaynaklanır. Stres, hormonel değişiklikler, depresyon, aktif yağ bezleri gibi tetikleyiciler nedeniyle farklı noktalarda çıkabilir. Siyah nokta, beyaz nokta, kabarcık, sivilce, nodüller, akne kistleri vb. türlerde kendini gösterebilir.

Hiperpigmentasyon: Genel olarak zararsız olan bu cilt leke türü, tendeki diğer bölgelerden daha koyu bir renktedir. Akne izi veya güneş yanığı nedeniyle olabilir. Çiller de bir tür hiperpigmentasyon olarak karşımıza çıkar.

Melazma: Kişinin hamilelik sürecinde ya da doğum kontrol hapı aldığında cildinde oluşabilecek hiperpigmentasyon türüdür.

Kıl dönmesi: Cildinizde çıkan kıllar bazı zamanlarda dışarı çıkmaktansa cilt içinde içeri doğru uzayıp kıvrılabilir. Bu durum da ciltte kırmızı minik dokuların oluşmasına neden olur. Batık olarak da anılan kıl dönmeleri, ciltte problem yaratan türlerdendir.

Doğum Lekeleri: Anne rahminden çıkan bebeklerde doğuştan görülen lekelerdir. Kimileri geçici olurken bazıları ise kalıcıdır.

Uçuk: Çoğunlukla dudak ve ağız çevresinde çıkan kırmızı ve sıvı kabarıklıklardır. Enfeksiyonlu bir süreçtir ve yaşayan insan için psikolojik olarak da oldukça zorludur. Bulaşıcı olabilmesi nedeniyle diğer insanlarla yakın temastan kaçınılmalıdır.

Cilt Kanseri: Lekelerin en ciddi alabileceği hal, kanser olacaktır. Hızla büyüyen lekeler, kanamalı ve kaşıntılı işaretler, düzensiz kenarlı lekeler vb. durumlar bu hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle yadırgadığınız lekeleri mutlaka doktora göstermelisiniz.

Yüzdeki Lekeler Nasıl Geçer?

Eğer akne tarzı bir lekeniz varsa o bölgeyi kurutacak, bakterilerden arındıracak topikal kremler sürebilirsiniz. Salisilik asit içeren temizleyici ürünler kullanmak da iyi gelebilir. Uzman bir dermatologla görüşerek yol haritası çizebilirsiniz.

Hiperpigmentasyon ve melazma tedavisi içinse lazer yaptırabilir, kortizon kremi kullanılabilir ya da doktor reçeteli ilaçlar kullanabilirsiniz. Kıl dönmesini engellemek içinse kıl uzaması yönünde tıraş yapmak, uygulama sırasında jel kullanmak, temiz cihazlar kullanmak gerekir. Peeling uygulaması da yapılabilir.

Doğum lekeleri kalıcılık durumuna göre tedavi edilebilir. Lazer yaptırabilir; doktorun önereceği propranolol, timolol ya da kortikosteroidler gibi ilaçlar alabilirsiniz. Uçuk tedavisinde ise antiviral kremler kullanabilirsiniz. Cilt kanserinde ise doktorun önereceği tedavi programını uygulamak gereklidir.

Cilt Lekelerine Ne İyi Gelir?

Cilt lekelerini için medikal, kozmetik ve evde bazı uygulamalar yapabilirsiniz. Tüm bunları mutlaka bir cilt doktoruna danışarak yapmalısınız.

Ondan sonra cilt lekenize ve cilt tipinize uygun olacak her şeyi yapabilirsiniz. Kimyasal peeling işlemi bunlardan biridir. İşlemle birlikte cilt soyulur ve lekeler hafifler. Cilt lekelerine karşı bir diğer yöntem de özüm mezoterapi uygulamasıdır. Cildin altına vitamin enjekte edilir ve yenilenme sağlanır. Bu sayede lekelerin giderilmesi hedeflenir.

Bunların yanı sıra cildinize yaz kış güneş kremi sürmeyi unutmamalısınız. A, E ve C vitaminleri de cilt lekeleri için önerilir. D vitamini eksikliği de leke yaptığınız için değerlerinizi sık sık kontrol ettirmelisiniz.

Evde Yüzdeki Lekeler Nasıl Geçer

Limonlu maydanoz kürü için; yarım demet maydanozu yıkayıp kurutun. Doğradıktan sonra kaynar suda on dakika bekletin. Soğuyan suyun içine bir limon suyu ekleyin. Her gün temiz ciltte lekeli bölüme pamuk yardımıyla bu sudan sürün.

Karbonatlı maske içinse bir çay kaşığı karbonat ile bir çorba kaşığı yoğurdu karıştırın. Sonra lekenin üzerine sürüp 15 dakika kadar bekletin. Ilık su ile durulayın.

Exit mobile version