Astroloji nedir?

0
167
astroloji

Özellikle son yıllarda popüler bir hale gelen astroloji, aslında dile getirilenin çok daha ötesinde derin bir anlam taşıyor. Bugün sizinle astroloji nedir sorusuna yanıt ararken, bu alana dair birçok konuyu ve astronomi ile arasındaki farkları inceleyeceğiz.

ASTROLOJİ NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu’nun sitesine astroloji yazdığımızda karşımıza “yıldız falcılığı” tabiri çıkıyor. Bu tanımı arattığımızda ise astrolojinin, yıldızların etkilerinin incelenmesi yoluyla insanların yazgısını önceden görme ve karakterlerini belirleme uğraşısı olarak tanımlandığını görüyoruz. Bazıları buna müneccimlik de diyor. Kimi çevrelerce bilim dalı olarak görülse de astrolojinin bilim dalı olup olmadığı günümüzde bir tartışma konusudur. Peki, astroloji ne anlama geliyor? Kelime anlamına bakacak olursak astroloji, Yunanca’da yıldız anlamına gelen astro ve bilgi anlamına gelen logos sözcüklerinden oluşturulmuştur.

ASTROLOJİ VE ASTRONOMİ ARASINDAKİ FARKLAR

Astronomi ve astroloji birbirine en çok karıştırılan iki kavram olarak karşımıza çıkıyor. Astronomi, gökyüzündeki olayları inceleyen; belgelerle gökbilimini inceleyen bir bilim dalıdır. Temel amacı yeni buluşlar, araştırmalardır. Astroloji ise yıldızları ve gökyüzündeki olayların insanların üzerlerinde yaratacağı etkileri yorumlar. Aralarındaki en büyük fark da astrolojinin bir bilim dalı olmaması ancak astronomini bilim dalı olarak kabul görmesidir.

ASTROLOJİNİN TARİHÇESİ

Gökyüzündeki hareketleri ve olayları incelemek, yıldızların konumlarını yorumlamak birçok toplumda yapılan bir davranıştır. Bu durumu tarihte ilk kez Asur ve Babil uygarlıklarında görürüz. Geçmişte onlarca medeniyet astrolojiyi, bilimsel bir gerçek, siyasi ve akademik bağlam olarak kabul etti. Bununla birlikte astronomi, tıp, kimya gibi diğer bilimsel alanlarla aynı tutuldu. Ancak 17. yüzyılın sonlarında astronomi ve fizikteki gelişmeler, astrolojinin bilimselliğini sorgulattı. Böylece astroloji bilimsel bir gerçekliği olmayan bir alan olarak kaldı. Eski Yunan medeniyetinde ise astroloji, yaşananların açıklamasını ya da kehanetlerini içermezdi. Gelecek tahminleri, hava durumu yorumlarından ibaretti. Mezopotamya’daki etki ile birlikte Eski Yunan’da da astronomi ve astroloji birlikte ele alınmaya başlandı.

İnsanlar geceleri yıldızlara bakıp gökyüzünü incelemiş, bunların anlamlarını merak etmişlerdir. Böylece astroloji doğmuş, insanlar her yaşanan gelişmeyi not almışlardır. Bu alanda bilge görülen insanlarsa saraylara girmiş, kraliyletlerin yönetimi konusunda akıl verir duruma gelmişlerdir. Mezopotamya’da durum bu haliyle şekillenirken Yunanlarda ise bir yıl, her biri bir hayvan tarafından simgelenen 12 parçaya bölündü. Böylece astroloji kişiselleşti yıldız falının temeli atıldı.

OSMANLI’DA ASTROLOJİNİN YERİ VE ÖNEMİ

Yüzyıllar boyunca hüküm sürmüş Osmanlı Devleti’nde astroloji de kendine bir yer edinmişi. 1427’de Murad-name adlı eser içerisinde 51 maddede dönemin kültürel ve sosyal yapısı anlatılırken bir başlıkta da astrolojiye yer ayrılmıştır. Burada müneccim olacak kişinin özelliklerinden, takvim hesaplarından, gezegenlerin isimlerinden ve ayrıntılarından bahsedilmiştir.

Müneccimbaşılık makamına ise Osmanlı’da ilk olarak II. Bayezid döneminde rastlanılır. Bilinen ilk müneccimbaşı, Seydi İbrahim b. Seyyid’dir. Bu koltuğa oturan kişiler, her yıl hicri aylara göre yeni bir takvim hazırlar; gökyüzündeki olayları inceler ve padişaha sunum yapardı. Bu koltuk 17. yüzyılda ise hekimbaşılık kurumuna bağlanır.

ASTROLOJİDE BURÇLAR VE TARİHLERİ

Arapça’dan dilimize geçen burç kelimesi, astrolojinin olmazsa olmazıdır. 12 takım yıldızına verilen 12 ayrı burç ismi bulunur. Bunlar; koç, boğa, ikizler, yengeç, aslan, başak, terazi, akrep, yay, oğlak, kova, balık olarak sıralanır. Astrologlar yıllık burç yorumları, aylık burç yorumları, burçlar ve özellikleri ve burçlara dair her şey hakkında bilgiler sunarlar. 

Astrolojide burçlar 4 gruba ayrılır:

  • Koç, Aslan ve Yay ateş grubu,
  • İkizler, Terazi ve Kova hava grubu,
  • Boğa, Başak ve Oğlak toprak grubu,
  • Yengeç, Akrep ve Balık su grubuna dahildir.

12 burcun tarihleri ise şöyledir:

  • Koç Burcu (Aries) – 21 Mart – 20 Nisan
  • Boğa Burcu (Taurus) – 21 Nisan – 20 Mayıs
  • İkizler Burcu (Gemini) – 21 Mayıs – 21 Haziran
  • Yengeç Burcu (Cancer) – 22 Haziran – 22 Temmuz
  • Aslan Burcu (Leo) – 23 Temmuz – 22 Ağustos
  • Başak Burcu (Virgo) – 23 Ağustos – 22 Eylül
  • Terazi Burcu (Libra) – 23 Eylül – 23 Ekim
  • Akrep Burcu (Scorpion) – 24 Ekim – 22 Kasım
  • Yay Burcu (Sagittarius) – 23 Kasım – 21 Aralık
  • Oğlak Burcu (Capricorn) – 22 Aralık – 20 Ocak
  • Kova Burcu (Aquarius) – 21 Ocak – 18 Şubat
  • Balık Burcu (Pisces) – 19 Şubat – 20 Mart

Leave a reply