Aralıklı Oruç Diyeti Nedir? Tüm Bilinmesi Gerekenler
Son birkaç yıldır insanlardan duyduğumuz en sık diyet yöntemlerinden birisi, aralıklı oruç diyeti oldu. Intermittent fasting (if diyeti) olarak da bilinen bu yönteme dair her şeyi ve aralıklı oruç diyeti nedir sorusunun yanıtını aradık.
Hem kadın hem de erkeklerin kilolarıyla doğal olarak da görünümleriyle sıkıntıları olabilir. Özellikle kadınlarda sıklıkla görülse de kilo ve bedenle ilgili problemler, zamanla özgüven eksikliğine kadar birçok sorunla yüzleşmemize neden olabilir. Bu yüzden yıllar boyu kilo vermeye yönelik birçok diyet yöntemi, kilo verme uygulaması karşımıza çıkmıştır. İşte bunların en son çıkana ve popüleri aralıklı oruç diyeti oldu. Intermittent fasting (if diyeti) olarak da anılan bu sistemde adından da anlaşılacağı gibi aralıklı bir oruç tutuyor, yediklerinizle birlikte bunları hangi zaman aralığında tüketeceğinizi de düzenliyorsunuz.
NEDEN ARALIKLI ORUÇ TUTMALISINIZ?
Yaklaşık 16 saat kadar aç kaldıktan sonra 8 saat boyunca yemek yediğiniz ve tekrar 16 saatlik açlık döngüsüne girdiğiniz sisteme aralıklı oruç deniliyor. Yeme aralıklarını düzenlediğiniz bu süreçte, farkında olmadan bedeninize birçok fayda sağlıyorsunuz. Vücudumuza aldığımız besinlerin tüketimini saatler içerisinde sınırlamak, bedenimizin kendisini yenilemesine ve onarım yapmasına neden oluyor. Hızlı ve etkili bir şekilde kilo vermenize yarayan bu sistemde, diyabet ve kalp hastalıklarının da önüne geçmeniz mümkün olabilir. Uyku kalitenizi de artırabilirsiniz.
ARALIKLI ORUCA HAZIRLANIN
Aralıklı oruç nedir sorusunu yanıtladıktan sonra, bu sürece hazırlanma aşamalarına geçebiliriz. Yemek yiyeceğiniz saat aralığı içerisinde oldukça yağlı, ağır yemeklerden, basit karbonhidratlardan kaçınmalısınız. Beslenmenize yeşil yapraklı sebzeleri, sağlıklı proteinleri, yağları eklemelisiniz. Bu süreci fırsat bilip alkol, sigara vb. alışkanlıklarınıza da ara verebilirsiniz. Bu sayede bırakmanız bile mümkün olabilir. Aralıklı oruç döneminde ise bedeninizi oldukça rahatlatacaktır. Günde en az 2 litre su içmeye önem gösterin. Sıvı tüketiminin de en az meyve-sebze tüketmek kadar önemli olduğunu unutmayın.
“Ödem Nasıl Atılır? En Etkili Tarifler” yazısı da dikkatinizi çekebilir.
Öğünlerinizde de taze, kurutulmuş veya suyu sıkılmış meyveler, sebzeler, tahıllar, çiğ bitkisel sütler, kuru yemişler, turşu, saf tatlandırıcılar gibi besinler yer alabilir.
ARALIKLI ORUÇ HANGİ SAATLERDE YAPILMALI?
Genel olarak aralıklı oruç tutan insanlar sabah 10.00-11.00 gibi yemek yemeye başlayıp akşam 18.00-19.00 gibi beslenmeyi bırakıyor. Bu saatler sizin günlük akışınıza göre de değişebilir; bir saat önceye de çekilebilir.
KİMLER ARALIKLI ORUÇ TUTMAMALI?
Unutmadan; bu tür diyetleri doktorunuza danışmadan uygulamamanızda yarar var. Özellikle diyabet, tansiyon, düşük kiloda bulunma, kan şekeri düzensizliği, yeme bozukluğu, hamilelik, emzirme dönemi, düzenli ilaç kullanımı gibi durumlarda bu konuyla ilgili gerekli tetkikleri yaptırmayı aksatmayın.
Süreç boyunca yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, nefes ve ter kokusu, gaz ve şişkinlik gibi problemler yaşayabilirsiniz. Özellikle alışana kadar bu tür yan etkileri göz önünde bulundurabilirsiniz.
Leave a reply
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.